Wolfgang Lutz er død - nesten 100 år på LCHF-kost

Doktor Wolfgang Lutz fra Østerrike er en legendarisk talsmann for LCHF-kost (Low Carb/High Fat). Han har i femti år brukt sin tid og energi på å behandle pasientene sine ved hjelp av LCHF. Selv har han levd på lavkarbokost siden 1950-tallet og gjør det fortsatt, nå i en alder av bortimot hundre år!
Denne artikkelen ble skrevet før Wolfgang Lutz døde, 18. september 2010. Han ble 97 år gammel.

Tekst av Robert Schönauer - Oversatt av Dag Biseth

Som så mange andre kom Wolfgang Lutz frem til dette kostholdet gjennom en personlig helsereise. I LCHF-magasinet ble vi veldig glade da et par entusiastiske LCHF-spisere fant ut at de ville treffe Wolfgang Lutz og by ham på lunsj. De har sendt oss en morsom tekst om møtet og om en engasjert leges livsgjerning. Les og hygg deg!

Når man er 97 år gammel og bundet til rullstolen, kan det virke omstendelig og slitsomt å gå ut og spise på restaurant. Men ikke for Wolfgang Lutz, som jeg hadde gleden av å dele bord med på en idyllisk restaurant i utkanten av Graz i det sørlige Østerrike. Lutz er riktignok svært dårlig til bens og har problemer med å snakke, men setter likevel tydelig pris på den velkomne avvekslingen. Kaffe på bordet, uten kake, men med rikelig med fløte, er en fulltreffer!

Det er ganske fantastisk at Wolfgang Lutz, sin høye alder og sitt handikapp til tross, fortsatt er såpass sprek og full av energi. Det betyr selvsagt svært mye at han takket være hustruen Helenes omsorg kan bo hjemme. Hun forteller at legene er forbløffet over at ektemannen har så fine blod- og leververdier samt et for alderen så velfungerende hjerte- og karsystem. I tillegg viser han ingen tegn til benskjørhet, fremhever Helene.

Vår eldste pioner

Allerede i 1950-årene, lenge før Robert Atkins i USA og Nikolai Worm i Tyskland, var Wolfgang Lutz aktiv som lege i Østerrike, og han var en revolusjonær for sin tid! Han hadde innsett at hans egne helseproblemer hadde med kostholdet å gjøre, og i et eksperiment han foretok på seg selv levde han helt uten karbohydrater i en fireårsperiode. Resultatet var så utrolig og motiverende at han "nesten ikke kan beskrive det med ord". (W. Lutz: "Vier Jahre ohne Kohlenhydrate", Medizin und Ernährung 1962.)

I sitt viktigste skrift, Bedre uten brød, som på tysk kom ut i sitt 16. opplag i 2007 (den norske utgaven kom i sin 3. utgave i 2010), forteller Lutz blant annet om hvordan han ble frisk både av hofteartrose og ømme ledd. Tidligere hadde han også fra tid til annen følt seg depressiv og nedstemt, men sinnsstemningen hans ble nå vendt til det positive. Som en ytterligere fordel nevner han at han ikke lenger trenger gå til tannlegen!

I sin bok gir doktor Lutz belegg for hvordan redusert inntak av karbohydrater, det vil si sukker og stivelse, er med på å forebygge og lege vår tids såkalte "sivilisasjonssykdommer". Denne modige legen som våget å gå mot strømmen, har mottatt mange takkebrev fra pasienter som har opplevd små og store undere etter at de gikk over til karbohydratfattig kost. Doktor Lutz har oppnådd gode resultater med mange kroniske sykdommer, som åreforkalkning, hjerte- og karsykdommer, artrose, fedme, diabetes foruten mage- og tarmsykdommer, især Crohns sykdom.

En selvstendig tenker

Da man i 1960-årene begynte å propagandere for fettfattig, vegetabilsk og fiberrik kost, samtidig som legemiddelindustrien fikk stadig større innflytelse på behandling av sykdommer, beveget dr. Lutz seg i motsatt retning. Han gikk helt bevisst over til å anbefale den tradisjonelle og naturlige kosten og la frem vitenskapelig underbygde forklaringer på sin suksess.

Nå begynner Wolfgang Lutz å få rett. Moderne forskningsresultater viser at mennesket i løpet av sin to millioner år lange evolusjon er blitt perfekt tilpasset animalsk føde, og at vegetabilsk kost kun har bidratt marginalt til å holde oss i live. De nyeste resultatene fra moderne genforskning gir en ytterligere bekreftelse på de tesene som ligger til grunn for dr. Lutz' vellykte resultater.

I 1980-årene fattet Robert Atkins interesse for det pionerarbeidet Wolfgang Lutz hadde utført, og dr. Lutz fikk snart tilbud om å flytte til USA. Men Lutz, som på den tiden hadde sin praksis i Salzburg, takket nei. Han foretrakk å fortsette å arbeide i mindre skala i det idylliske Østerrike - uten at det i særlig grad tiltrakk seg interesse fra mediene. I London, der Lutz har hatt sitt andre hjem i 14 år, ble han (som andre østerriker etter Otto von Habsburg) i 2007 tildelt den prestisjetunge tittelen Freedom of the City of London Award, noe som gjør at han regnes med blant æresborgerne i den britiske hovedstaden. Samtidig ble han på grunn av sin innsats opptatt i The Royal Society of Medicine i samme by.

Ukjent i Østerrike

Man blir ikke profet i sitt eget land. Det gjelder også for den nå 97 år gamle pioneren, som dessverre ennå ikke har fått den oppmerksomheten og anerkjennelsen fra offisielt hold han fortjener. I løpet av den tiden han var aktiv som lege, var han av en hel generasjon legekolleger kjent som "Ein Querdenker", det vil si en som tenker annerledes og går på tvers av det allment godtatte. Det er bare pasientene hans, en stadig voksende leserkrets og en og annen kritisk tenkende lege som verdsetter og forstår betydningen av dr. Wolfgang Lutz´ livsverk.

Litteratur:

Dr. med. Wolfgang Lutz: Leben ohne Brot. Die wissenschaftlichen Grundlagen einer kohlenhydratarmen Diät. 16. Auflage 2007, Informed Verlag Gräfelfing.

Dr. med. Wolfgang Lutz: Kranker Magen, Kranker Darm. Was wirklich hilft. 1.Auflage 1995, Sayla Verlag Gräfelfing.

Christian B. Allan & Wolfgang Lutz: Bedre uten brød, Forlaget Lille Måne 2005

Dr. med. Wolfgang Lutz: Dismantling a Myth. The Role of Fat and Carbohydrates in our Diet. Selecta Verlag, Planegg vor München 1986. Oversettelse av originaltittelen Leben ohne Brot.

Robert Schönauer

LCHF - Low Carb High Fat


Wolfgang Lutz

Wolfgang Lutz

spacer
Wolfgang Lutz og Christian Allan - BEDRE UTEN BRØD

KJØP BOKEN HER OG NÅ fra Tanum.no