MØTE MED ANNIKA DAHLQVIST OG STEN STURE SKALDEMAN I OSLO

Av Nina Kraft.

MØTE MED ANNIKA DAHLQVIST OG STEN STURE SKALDEMAN I OSLO
Foto © Bjørgul

Hver høst arrangerer Forlaget Lille Måne et kostholdsseminar i Oslo. Denne gangen var kokebok-aktuelle Sten Sture Skaldeman invitert, sammen med lege Annika Dahlqvist som i Sverige er best kjent som "fettdoktorn". Det kom 250 personer til Høgskolen i Oslo, som fikk med seg et variert program. Dagen etterpå, 19. november, dro Sten Sture Skaldeman til Ski for å fortelle en fullsatt sal om sin historie og om hvordan man lager LCHF mat i praksis. Der deltok også forfatter og lege Audun Myskja, fra Senter for Livshjelp. Interessen er med andre ord stor for våre svenske forfattere og kostholdseksperter.

Skulle spise seg til døde - oppdaget ny slankemetode

-Jeg var svært syk, jeg hadde hjertesvikt og blodverdiene mine var elendige. Legene hadde gitt meg seks måneder igjen å leve. Jeg tenkte: "Skal jeg dø, skal jeg i hvert fall ikke dø sulten." Sten Sture Skaldeman har hatt mange mislykkede, tradisjonelle slankeforsøk bak seg. - Jeg hadde et veddemål mot min venn Håkan om hvem som ville gå mest ned i vekt. Håkan vant. Da hadde jeg slanket meg i 20 år, den ene kuren etter den andre - jeg var en mannlig jojo-slanker. Dette var siste halmstrået, forteller Sten Sture Skaldeman (67).

- Så da tenkte jeg: "Jeg kan like godt spise meg til døde". Dagen etter begynte jeg med å sette til livs en svær frokost med egg og bacon, og til lunsj kastet jeg i meg en diger entrecôte med bearneaise-saus. Og enda mer kjøtt til middag. Så fortsatte jeg hver dag på samme måte med all "fy-maten". Jeg spiste så mye kjøtt at et ikke var plass til poteter på tallerkenen, og helte over mengder av fet saus, og jeg spiste kjøtt og fett til alle måltider. Men det rare var at jeg ikke ble sykere. Jeg følte meg stadig mer pigg, sier han.

Da Skaldeman kort tid etter gikk på vekten viste det seg at jeg hadde gått ned fra 149 til 113 kilo. Så relativt slank hadde han ikke vært på 15-20 år. Uten å være sulten et øyeblikk. Uten å telle kalorier. Uten å føle seg svimmel, uvel, eller å ha søtsug.

Et par år senere med denne fete slankemate, var han kommet ned i 76 kilo - og der har han forblitt med små svingninger. Nå veier han ca 80-85, og trives med det. Hvis han vil ned et par kilo, greier han det helt uten problemer. - Men jeg liker å drikke litt vin, så vekten blir nok her den er nå. Snart er jeg 68 år, jeg synes jeg ser ganske bra ut for den alderen, fortalte han forsamlingen i Ski, som nikket bekreftende.

Bli som løven
Den svenske forfatteren, som har flere bøker på norsk - den siste en oppskriftsamling med hans beste "fete slankeretter" - går fullstendig på tvers av alt du har lært om slanking og sunt kosthold. Skaldeman er enig med den amerikanske legen Robert Aktins, Fedon Lindberg og andre profilerte personer på feltet i at raske karbohydrater må inngås, men er langt mer radikal enn for eksempel den svenske GI-eksperten Fredrik Paulun, eller vår hjemlige stjerne Fedon Lindberg.

For ikke bare godtar han en del fett, han anbefaler det. Og rikelig av det. Sammen med proteiner, vel å merke, absolutt ikke sammen med karbohydrater. Ren ubearbeidet mat, med hovedvekt på kjøtt til hvert måltid er hovedbestanddelen i hans oppskrift på et lettere og sunnere liv.

- Det viktigste budskapet mitt er at du skal spise den maten du er skapt til å spise. Naturen har gitt oss, som andre dyr, en diett som er perfekt for oss. Se på løvehannen. Han ligger majestetisk under et tre og sover hele dagen, gjesper litt iblant, og parrer seg litt med hunnene når han har lyst til det. Det er alt han gjør. Når han vil ha mat, går han med der de andre løvene i flokken har felt en antilope, og knuffer han alle til side og spiser så mye han vil. Med en slik livsstil skulle man tro han var kjempefet, men han er slank og muskuløs og helt perfekt - for han spiser akkurat det som en løve skal spise, sier Skaldeman.

Kjøtt bedre enn grønt
- Vi mennesker derimot, vi dytter i oss industrielt bearbeidet mat som ikke inneholder det kroppene våre trenger. Mennesket er det eneste dyr som spiser seg selv til døde. Vi - med våre store hjerner!

-Bør man ikke spise rått kjøtt, da, hvis vi skal holde seg til helt naturlig "steinalderkost"?

- Jo, ideelt sett. Men jeg tør ikke det, med det industrielle jordbruket vi har i dag. Jeg vet ikke hvordan det er i Norge, men i Sverige er husdyrsproduksjonen helt forferdelig. Jeg sluttet å spise biff tartar etter at Creutzfeldt-Jakobs syndrom kom i søkelyset.

-Mange andre helseprofeter mener vi bør spise langt mer frukt og grønt, og langt mindre kjøtt - både fordi det er sunnere og fordi kloden vår ikke tåler all kjøttpoduksjonen, det er bedre økologi med plantekost. Men det mener ikke du?

- Jeg mener det tar helt feil. Kjøtt og fisk - proteinrik mat - har alle de næringsstoffene du trenger. Du kan slå opp på nettet, det finnes mange gratis måletabeller for næringsinneholdet i mat. Så plotter du inn 100 gram eple, og da finner du at det består av vann, litt C-vitamin, litt fiber og en masse sukker. "Et eple om dagen - gjør deg frisk i magen", du liksom. Slett ikke!

Skaldeman understreker at grønnsakene i hyllene på supermarkedet er industrielle produkter, de er bestrålt og sprøytet og har vokst i utarmet jord og er høstet umodne for å tåle lang transport og lang lagring. Kjøtt derimot, har alle næringsstoffene som finnes i tabellen - alt vi trenger av vitaminer, mineraler, sporstoffer og proteiner. Andre typer frukt og grønt, - som bladkål, spinat og brokkoli - har mer næring, men ikke på langt nær så mye som kjøtt, hevder han.

"Egoistisk" - men uavhengig
- Og når det gjelder klima og økologidebatten, mener jeg også at de tar feil, men det er et langt resonnement. Uansett er det viktigere for meg at jeg og min familie beholder helsen enn å tenke på jorden. Såpass egoistisk er jeg. Montesquieu sa at en egoist er en som setter fyr på naboens låve for å steke sine egg. Jeg slutter meg til Montesquieu.

Den milde svensken mener mye av suksessen han har hatt i vårt naboland skyldes at han har en personlig historie å fortelle - og at han er totalt uavhengig.

- Jeg er ikke lege eller professor. Jeg er journalist - flink til å grave frem fakta. Jeg har vært svært fet, tykk og syk selv, jeg har prøvd det meste, og jeg vet hva som virker. Det tror jeg man merker på bøkene mine, jeg unngår disse skrivebordsmerkverdighetene du ser hos noen av akademikerne. Jeg har heller ingen kontakter eller bindinger til farmasøytisk industri, eller andre produkter. Og jeg produserer ingenting. Jeg forteller min personlige historie, forklarer hvorfor det virker, men prøver ikke å få noen til kjøpe visse slankepulvere, og multivitaminer og proteinpulvere og sukkererstatninger, påpeker han.

Ikke en kakesmule
- Hvordan greier du det sosiale livet - all hyggen rundt mat, alle fristelsene?

- Der er jeg beinhard, og det må man være. Det er mye sosialt press rundt mat. Kollegene har bursdag og byr på kake, svigermor setter fram hjembakst til kaffen.

Men man kan ikke, understreker Skaldeman, kombinere mine ideer om et sunt kosthold med konvensjonelle metoder hvor man spiser cottage cheese og gulrøtter og alt som er magert, og hvor man sulter seg, og teller kalorier, og tenker på mat dagen lang.

- Grunnen til at det naturlige kostholdet jeg anbefaler faktisk virker, er kort fortalt at kjøtt og fett setter i gang forbrenningen og hindrer overproduksjon av insulin. Mens sukker og karbohydrater fører til økt insulinproduksjon, og insulin stenger totalt for fettforbrenningen - ved siden av å øke risikoen for diabetes 2, hjertekarsykdommer og andre sykdommer, forklarer Skaldeman.

Den tidligere journalisten og markedsføreren er nå helserådgiver på heltid. Selv om han er kommet til normal pensjonsalder faller det ham ikke inn å slutte å jobbe, for han har aldri følt seg så frisk. Og så lite sulten - til tross for røslige måltider hver dag. Løvbiff med ost og Dijon-sennep er en av livrettene, det spiser han gjerne både til frokost og lunsj.

- Jeg har ikke vært sulten på åtte år. Og slik har jeg tenkt å fortsette!

Skaldemans metode:

 • Spis så mye kjøtt og fett du vil.
 • Spis naturlig, ubearbeidet mat.
 • Spis ikke sukker eller produkter med sukker. Fruktose er like ille som sukrose, mener han.
 • Spis gjerne litt grønnsaker, men spis kun frukt hvis du vil gå opp i vekt. Hvis du vil ned i vekt, er rent kjøtt og fett til alle måltider det beste.
 • Hold deg helt unna ikke bare poteter og pasta, men også alle rotgrønnsaker. Spis kun det som vokser over jorda.
 • Spis aldri brødmat. Ha med deg en porsjon løvbiff eller kylling i en plastbeholder med tett lokk og spis det når de andre tar frem matpakken.
 • Når du er på restaurant spiser du kun kjøttet, ikke poteter, ris eller pasta. Om nødvendig spiser du to hovedretter, men kun kjøttet.
 • Spis selvsagt aldri snop.
 • Velg økologisk om du kan.
 • Følger du hans metode til punkt og prikke, har du ifølge Skaldeman ikke behov for mellommåltider. Du spiser kun to eller tre store måltider om dagen.
 • Være beinhard når noen forsøker å få deg bort fra den smale sti. Si nei til sjefen når han byr på kaken på jobben fredag ettermiddag. Si nei når svigermor frister med et aldri så liten konfektbit eller en skje dessert.
 • Lag mat i store porsjoner og fryst ned. Skaldeman lager gjerne 60 løvbiffer i slenget. Med rutine og god organisering greier du det på to timer.
 • Kos deg med maten - spis til du er mett. Kast ut badevekten.
 • Skaldemans salattips
  De fleste greier å lage en kjøttrett med mye god og fet saus. Men hva skal man spise til for å få en kontrasterende smak, og for at maten skal se mer innbydende ut?

  Vi spiser ikke bare med munnen, men med øynene også. En salat gjør en hovedrett av rent kjøtt mer visuelt innbydende for nybegynnere, og i Skaldemans kokebok finnes oppskrifter på Cole Slaw, Floridasalat, Spinatstuing og en rekke annet tilbehør som erstatter stivelsesrike varer med glans.

  Flere leger støtter opp

  En av legene som støtter opp om Skaldemans kosthold, er Annika Dahlqvist. Sammen bruker de begrepet LCHF (Low Carb High Fat) om maten de anbefaler og selv spiser hver dag. I Sverige er LCHF blitt et innarbeidet begrep, og Annika Dahlqvists bøker har solgt over 100 000 eksemplarer, hver uke foreleser hun for fulle saler fra nord til syd. Nå Doktor Dahlqvists guide til LCHF lansert på norsk, og i den anledning var hun blant annet med på nettmøte på TV2, og også i VG. Interessen for LCHF er økende, også i Norge.

  Er du Sveriges Jeanne d'Arc for sunn kost?
  - Ja, det hadde jo vært fint! Eller en nordisk skjoldmøy kanskje?

  - Du har jo måttet kjempe? På bloggen din snakker du om "Menn som hater Annika"?
  - Ja, jeg må argumentere hardt - i media, på forelesninger, mot andre fagfolk, mot myndigheter. Jeg er på kant med hele det medisinske etablissementet og sammen med næringsmiddelindustrien, er det svært sterke krefter. Næringsmiddelindustrien synes jeg er "a pain in the ass". Det er ikke så lett å avfeie meg som andre sunn-mat-forkjempere - jeg er farlig fordi jeg er lege. Og fordi jeg - i motsetning til mange av dem - er helt uavhengig. Jeg tjener litt på bøkene mine, men har ingen produkter, ingen avtaler med industrien eller øvrige bindinger. Jeg selger ingen produkter. Det har vært mye ufin argumentasjon - ikke minst fra de etablerte fagfolkene, blant dem medlemmene av Föreningen Vetenskap och Folkbildning, VoF, og de er jo mest menn. De har ikke akkurat sagt at de "hater" meg, men det er ikke langt unna.

  - Blir det ordhuggeri og nærmest slagsmål? Hva slags reaksjoner fikk du da du møtte i Riksdagen nylig?

  - Nei, taktikken er å ikke møte opp hvis man ikke er enig med meg, men skrive avisinnlegg etterpå og å gå ut i andre fora. De er sjelden de vil konfrontere meg ansikt til ansikt. Slik var det i Riksdagen også. Det er de som er interessert som møter opp, de andre holder seg unna.

  - Hadde du med deg forslag til endringer av det svenske lovverket?
  - Det som foregår nå, er at de holder på med en lov om mat i skoler og barnehager. Livsmedelsverket vil at barna skal få lettmelk og lite fett. Til tross for at det ikke finnes noen forskning som viser at naturlig mettet fett - f eks smør - er skadelig. Dette er gamle myter, basert på ubekreftede teorier fra flere tiår tilbake. All forskning som er gjort senere, viser at det ikke holder stikk. Det forskningen har vist derimot er at lett-produktene fører til mer astma og allergi. På et sett går det bakover. Da mine barn gikk på skolen på 80-tallet fikk vi anbefalt å gi barna helmelk og smør.

  - Du er jo også blitt anmeldt av Sociastyrelsen for å komme med uriktig informasjon?
  - Det var helt tilbake til 2005, og den saken vant jeg! Socialstyrelsen tok hele tre år på å bestemme seg, men i 2008 sa de at jeg hadde rett. Det har ikke skjedd før at noe lands myndighet har innrømmet at høykarbohydratkostholdet er skadelig, så der skapte jeg verdenshistorie.

  - Hvorfor tok det så lang tid?
  - Det er vanskelig å innrømme at man har tatt feil i 30-40 år. Og dessuten er det sterke lobbykrefter i industrien som påvirker dem.

  - Mange mener det er dype psykologiske behov som gjør at folk spiser usunt, at de kompenserer for å ikke ha det bra i livet sitt ellers, eller så sier man fordømmende at de har dårlig selvkontroll og ikke greier å beherske deg. Men det tror ikke du?
  - Jeg tror det er enklere enn det. Når man "ikke kan styre seg" er det fordi man er sulten, ganske enkelt. Man har ikke fått nok mat. Det har jeg opplevd selv. Jeg slanket meg i mange år før jeg begynte å spise nok fett. Det var min datter, som da var medisinstudent - hun er lege i dag, som satte meg på sporet, hun hadde lest om lavkarbo og fortalte meg om det. Da jeg sluttet å spise en masse karbohydrater og droppet lett-produktene gikk jeg ned 18 kilo på fem måneder, sier Annika Dahlqvist og oppfordrer:

  - Prøv det selv du også. Man merker det fort. Man føler seg lettere og mer bekvem!

  - Er en slank kropp eller et liv med mindre sykdom drivkraften for deg?
  - Helt klart det siste. Å være slanke er mest kosmetisk.

  - Sunn mat er jo blitt en liten industri, og blant "alternative" er det stor aktivitet. Hvordan skal vi vanlige forbrukere kunne skjelne mellom sjarlataner ute på helsemarkedet og de seriøse man bør lytte til?
  - Igjen: Prøv deg frem. Hva får det til å føle deg friskest? Lider du av plager og sykdom og merker at symptomene går tilbake. Når føler du deg mest vel?

  - Bør det forskes mer på sunn og usunn mat - og hvem bør forske?
  - Gjerne det, skjønt det er ikke påvist at naturlig mettet fett er usunn, så det er ikke strengt tatt nødvendig. Men mange forbrukere vil nok ønske det - og da bør forskningen betales av det offentlige. Det er forøvrig en nødvendighet, for ingen farmasøytisk industri eller matvareindustri som vil betale for dette - dagens situasjon passer dem helt fint. Men vi har ikke råd til å vente på langsiktige studier før vi legger om kostholdet, så vi må ikke la påstander om manglende forskning bli en sovepute før vi gjør noe. Mennesker blir syke i dag - nå - på grunn av den maten de spiser.

  - Du går jo også imot svineinfluensavaksine til alle - hvorfor det?
  - Fordi det vi ser nå ikke er en pandemi, slik norske og svenske myndigheter hevder, og da synes jeg det er drøyt å skulle vaksinere hele befolkningen med de ulemper en vaksine kan innebære. De som har pushet på for å få akkurat denne influensaen akseptert som "pandemi" er i stor grad de som produserer og selger vaksinen.

  - Men WTO sier vel at det er en epidemi?
  - WTO har også sterke bindinger til industrien. Mange av de ekspertene de benytter seg av er direkte lønnet av legemiddelindustrien.

  -Hva er "Annikas anbefalinger for et sunt liv" i fire-fem korte punkter?
  1: Spis mindre karbohydrater, samme mengde protein som i dag og mer fett.
  2: Ikke spis bearbeidet fett.
  3: Ikke spis tilsetningsstoffer.
  4: Spis nok fett - og la barna få nok fett - til at de blir mette og ikke trenger mellommåltider og godteri.
  5: Ikke gi barn sukker og godteri.

  - Vi greide oss uten da vi var små - eller fikk det sjelden - i min generasjon. Når foreldre nå sier de ikke ka la være å gjøre som de andre foreldrene, så er det bare bekvemmelighetshensyn. Klarte vi det, klarer de det, utdyper hun.

  Annika Dahlqvist besøkte Norge i november 2009. I 2010 utkommer hennes kokebok på norsk.

  Redigert av Jan Mesicek

  LCHF - Low Carb High Fat


  Sten Sture Skaldeman

  Sten Sture Skaldeman
  Journalist og forfatter

  spacer
  STEN STURE SKALDEMANS KOKEBOK - Lekre og velsmakende retter som gir deg utmerket helse

  GI-NULL! - Oppskriftsboken for deg som vil ned i vekt - Sten Sture Skaldeman

  Sten Sture Skaldeman - Spis deg ned i vekt

  SPIS DEG NED I VEKT
  - NÅ I PAPERBACK (juni 2007)


  SPIS DEG NED I VEKT

  KJØP PAPERBACK BOKEN
  HER OG NÅ fra

  Haugenbok.no eller Bokkilden.no

  Sten Sture Skaldeman
  SPIS DEG NED I VEKT
  - uten å sulte

  Oversatt av
  Ellen Holm Stenersen
  Ca. 250 sider - kr 199 hft
  ISBN 978-82-92605-21-9
  ISBN-strekkode

  Se større omslag Last ned  Legen Annika Dahlqvist

  Annika Dahlqvist

  spacer
  spacer
  DOKTOR DAHLQVISTS GUIDE TIL LCHF -	ET REVOLUSJONERENDE KOSTHOLD FOR OPTIMAL HELSE


  DOKTOR DAHLQVISTS GUIDE TIL LCHF
  – et revolusjonerende kosthold for optimal helse

  ISBN 978-82-92605-58-5